Pri 88 letih menja žarnice in gospodari na kmetiji

Anica Rupik. Foto: Ivan Nagode

Anica Rupnik, vedra in zgovorna gospa iz Zadloga, ki je pred dnevi praznovala že svoj 88. rojstni dan, še vedno poprime za vsako delo na kmetiji, sploh zadnje mesece, ko zaradi spleta nesrečnih naključij gospodar kmetije in njegova žena ne moreta opraviti vsega dela.

Anica Rupnik vsak teden doma v krušni peči speče kruh, približno osem hlebcev, da ga ima njena družina za cel teden. Ob praznikih pa je nepogrešljiva njena dobra potica. Anica se je sicer v Zadlog preselila s Strmca pred 60 leti. Z možem sta ustvarila družino s sedmimi otroki, ena od hčera pa je žal kmalu po rojstvu umrla.

Anica Rupik. Foto: Ivan Nagode

Danes ima 12 vnukov in 2 pravnuka. Kot pravi hčerka Anka, se cela družina zelo rada vrača domov: »Njena ljubezen do otrok je neskončna. Ona nas druži in je srečna, da nas ima, mi pa smo srečni, da jo imamo. Tudi sorodniki med sabo se radi videvamo. To tudi njej največ pomeni.« Lovrenc Habe pa je za Idrijske novice zapisal, da ji sorodniki in sokrajani za moč in izjemne podvige iskreno čestitajo in ji želijo še naprej toliko energije za delo in zdravja.

Anica je spregovorila tudi za film Prosti čas nekoč. Ogledate si ga lahko spodaj.