Zasnežen 18. Trnovski maraton

Pred začetkom 18. TM, 2018. Foto: AR

V Črnem Vrhu nad Idrijo so včeraj, 18. februarja 2018, uspešno izvedli 18. Trnovski maraton. Prvi maraton je bil izpeljan leta 1974. Zadnji Trnovski maraton so izvedli leta 2015, letos pa so organizatorji zopet imeli srečo, saj so kljub sneženju uspešno izpeljali to tradicionalno prireditev. Zadnja leta maraton organizira Zveza društev Črni Vrh.

Letos se je na maraton prijavilo 140 tekmovalcev, ki so lahko izbirali med 7 km in 21 km progo. Daljša, 21 km, proga je štela za Pokal slovenski maraton. Največ tekačev je prišlo iz Logatca in ljubljanskega konca, veliko je bilo tudi domačinov, kar je še en dokaz, da je tek na smučeh doma tudi na črnovrški planoti. Tekmovalci so se na progi podali ob 11. uri.

Na 18. Trnovskem maratonu so podelili tudi priznanje najmlajšemu tekmovalcu, ki ga je prejel 6-letni Lan Rupnik. Priznanje je prejel tudi najstarejši tekmovalec Lojze Rupnik, ki do sedaj še ni izpustil nobenega Trnovskega maratona. Da je pomembno sodelovanje, je dokazal Kamničan, ki si je na tem maratonu prvič nadel tekaške smuči in ga tudi uspešno pretekel. Veliko pozornosti pa je prevzela tudi družina Rupnik, ki so skupaj, kot eno, pritekli na cilj.

Pa še rezultati. 

Med mlajšimi dečki (letnik 2007 in mlajši) sta sedem kilometrsko progo najprej pretekla Kristjan Sedenik (HLUGE MODIC) in Lan Rupnik. Med dečki (letnik 2004 in 2006) so prva tri mesta zasedli Andor Peček (TSK Logatec), Jan Modic (LOGATEC) in Boris Lavrih (TAEKWON-DO Begunje). V kategoriji mlajših članov (letnik 2003 do 1989) so prva tri mesta zasedli Borut Albreht (ŠD Hotedršica), Arne Zrimšek (TSK Logatec) in Tadej Rupnik (SSTK Dolomit). Med člani (letnik 1988–1964) so se na stopničke uvrstili Damijan Poljanec (BAR 013), Andrej Rupnik in Niko Vidmar. V kategoriji veteranov (letnik 1963 in starejši) pa so bili najhitrejši Roman Rupnik (ŠD TRNOVSKI MARATON), Aleš Rozman (ŠD Lom) in Lojze Rupnik (SD Strahovica).

 Na 7 km progo se je podalo tudi nekaj predstavnic nežnejšega spola. Prve tri stopničke med mlajšimi deklicami (letnik 2007 in mlajše) so zasedle Julia Modic (SSK Logatec), Anja Šebenik (SK Loška dolina) in Nika Pelan (SK Loška dolina). V kategoriji deklice (letnik 2006 do 2004) so prva tri mesta pripadla Evi Smole (TSK Logatec), Jani Beguš (TSK Logatec) in Lani Šuligoj (TSK Idrija). Med mlajšimi članicami (letnik 2003 do 1989) je bila najhitrejša Klara Mali (TSK Triglav), za njo pa sta pritekli še Mojca Šebenik in Hana Felc. V kategoriji članice (letnik 1988 do 1964) so prva tri mesta pripadla Špeli Šemrl (VitaDom Bor), Darinki Mele in Aniti Pivk (KLANEAR).

Še zadnje minute pred začetkom na Hladnikovem travniku.

97 tekačev se je odločilo za 21 km progo.

Med moškimi v kategoriji do 29 let (letnik 1989 in mlajši) so prva tri mesta zasedli Simon Kočevar (SK Loška dolina), Anže Gros (NŠD Medvode) in Gal Gros (NŠD Medvode). V drugi starostni skupini do 39 let so se najbolje odrezali Matej Jakša (TSK Logatec), Andrej Petrič (SK Loška dolina) in Luka Božič ( www. profi-porfido.si). Prva tri mesta med moškimi do 49 let so zasedli Roman Marolt, Jernej Donik (ŠD-Pletenka), Robbie Smodiš. V kategoriji do 59 let so se najbolje odrezali Andrej Grašič (TSK Triglav), Marko Rupnik (ŠD Elektro Primorska) in Franci Žnidarič (TSK Triglav). Prvi trije v starostni skupini do 69 pa so bili Bojan Trojar (SD Strahovica), Beno Rupnik (Zadlog) in Ivan Gudlin (SK Ihan). V najstarejši starostni skupini pa so prva tri mesta zasedli Konrad Merlak (Hotedršica), Saša Isakovič (ŠD Brazde vzdržljivosti) in Janez Perko (ŠD Brazde vzdržljivosti).

Med ženskami v kategoriji do 29 let (letnik 1989 in mlajše) so prva tri mesta zasedle Ana Smole (TSK Logatec), Karin Knaus (TSK Logatec) in Taja Šuligoj (TSK Idrija). V drugi starostni skupini do 39 let sta se najbolje odrezali Petra Tratnik (TSK Nanos) in Klavdija Žitnik (AGP PRO).

Prva tri mesta med ženskami do 49 let so zasedle Petra Race (TAEKWON-DO Begunje), Romana Mali (TSK Triglav Kranj) in Miša Zidar Emrlich. V kategoriji do 59 let se je najbolje  odrezala Mojca Modic (LOGATEC), v kategoriji nad 60 let pa je bila najhitrejša Helena Ferletič.

Zapisala: Maja Petrovčič