Video: Start letošnjega Trnovskega maratona

Prejeli smo posnetek začetka tekmovanja na letošnjem Trnovskem maratonu. Ogledate si ga lahko v spodnjem videu.

Datum, ki ga tekmovalci in ljubitelji Trnovskega maratona zagotovo ne bodo pozabili je 18. februar 2018, saj se je na ta dan zgodil 18. Trnovski maraton v Črnem Vrhu nad Idrijo. Gre za športno-rekreativni tekaški dogodek, ki že ima bogate korenine.

Prvi maraton se je zgodil leta 1974; tedaj je tekmovalo nekaj več kot 550 ljudi. Največji odziv smučarjev tekačev so zabeležili sedem let kasneje, 8. februarja leta 1981, na 7. Trnovskem maratonu,  ko se je maratona udeležilo rekordnih 3500 tekmovalcev. Toliko tekačev ni bilo na nobeni sorodni tekmi v Sloveniji – denimo Bloški teki, Duplje, Cerklje, Pokluški maraton ali Tek treh dežel. Organizatorji so maraton pripravljali do leta 1988, takrat pa je maraton  »vtonil« v pozabo oziroma je organizacija zaradi zelenih zim zamrla. Leta 2006 pa je v Športnem Društvu Trnovski maraton ponovno padla odločitev,  da se pripravi maraton na črnovrški planoti, saj so s snegom veliko bogatejše zime na bele poljane spet privabile številne rekreativne in ostale športne navdušence.

Pred začetkom 18. TM, 2018. Foto: AR

Tako leta 2006, kot tudi letos, je za organizacijo prireditve skrbela celotna črnovrška planota, ki je danes združena pod okriljem zveze društev Črni Vrh, ki jo vodi predsednik KS Črni Vrh, Jurij Kavčič. V zadnjih osmih letih so bile le 4 zime primerne za izpeljavo največjega športnega dogodka na planoti. Leta 2010 je potekal 15. Trnovski maraton, leta 2011 je bilo premalo snega, leta 2012 ga je »odpihnil veter.« 16. Trnovski maraton je bil leta 2013, leta 2014 ga ponovno ni bilo zaradi žledoloma, leta 2015 pa je bil 17. zapovrstjo. Predlani in lani ga spet ni bilo zaradi zelene zime, letos pa se je odvil, kljub sneženju.