Strokovna žirija povedala svoje – znani so rezultati petega fotonatečaja

Skok

Tudi letos so člani KUD Sloge pripravili natečaj, petega zapovrstjo. Naslov letošnjega je bil v primerjavi z lanskimi abstrakten: “Ena lastovica še ne prinese pomladi.” Morda so tudi zato v primerjavi s preteklimi leti prejeli manj fotografij, zanimivo pa je, da so kar tri fotografije prejele enako število točk in s tem zasedle prvo mesto. Člani strokovne žirije so bili: Anica Kofol, Nejc Bernard in Bernardka Rupnik. 

Spodaj si lahko ogledate najboljših 10 fotografij in komentarje članov strokovne žirije. Fotografije bodo kmalu objavljene tudi v vitrini KUD Sloge.

 

ANICA KOFOL:

Avtorji so predstavili svoje videnje pomladi, nekaterim je bolj uspelo kot drugim, tako s tematskega kot tehničnega vidika. Prav to dvoje sem iskala v fotografijah. Ker pa so avtorji imeli kar nekaj problemov s tehnično stranjo, kar je razumljivo, sem se osredotočila na sporočilnost in zato na prvo mesto postavljam fotografijo

Skok. Pomlad prinaša novo življenje, svežino…na tej fotografiji je kar nekaj simbolov, ki to predstavljajo – svež živahen potok, prvi žafrani, predvsem pa mladost, otroška razigranost… dekličin skok si lahko predstavljamo kot skok v pomlad, pa tudi kot skok v njeno novo obdobje, ponuja nam razmišljanje kaj jo čaka na drugi strani…Fotografija deluje optimistično, zato nam pusti prijeten vtis…

Na drugo mesto sem uvrstila fotografijo Cvetoča pomlad. Ne toliko zaradi sporočilne vrednosti, temveč zaradi tehnične korektnosti. Čeprav mogoče malenkost premočne, se barve lepo dopolnjujejo, ostrina je na pravem mestu in ravno prav poudari vodilni motiv, ki pa ga zamegljene cvetlice v  drugem planu lepo zaokrožijo in uokvirijo.

Tretja – Pomladni sijaj. Fotografija nam da občutek zgodnje pomladnega vzdušja. Pot nas lepo popelje skoz kader proti svetlobi, kar deluje pozitivno. Tudi tehnično je precej uspela, moti samo flare (odsev) na koncu poti, ki ni tisti “prijeten za oko” in se ga zlahka znebimo, če očistimo lečo. Avtorju bi svetovala, da pri zajemu fotografije stopi mogoče  kak korak naprej, tako gre sprednji količek na levi strani iz kadra in nam ne moti pozornosti, ki si jo fotografija zasluži.

Še ostala mesta:

 1. Zakaj ni pomladi
 2. Prva miška to pomlad
 3. En cvet
 4. Preproga
 5. Špik
 6. Ni lastovice, ni pomladi
 7. V iskanju pomladi

 

BERNARDKA RUPNIK:

Ocenjevanje fotografij ni lahko delo. Pred mano je deset fotografij zelo različne kvalitete, kar se tiče tehnične izvedbe. Na drugi strani pa po mojem mnenju tiste, ki so tehnično najbolj šibke, prednjačijo z izbiro fotografskega motiva. Tu naj izpostavim fotografiji z naslovom Špik in V iskanju pomladi. Z nekoliko boljšo fotografsko opremo bi fotografiji z naslovom Preproga in Pomladni sijaj zares zasijali. Pogoji so bili idealni. Fotografija Cvetoča pomlad je edina tehnično nekoliko boljša. Me pa zmoti pretirana saturacija.

Za zmagovalno fotografijo pa sem (kdo bi si mislil) izbrala fotografijo z naslovom Zakaj ni pomladi. Sama fotografija ni slaba. Kompozicijsko je ustrezna, motivno privlačna. Prepričala pa me je zato, ker vidim povezavo v ljudskem izročilu. Tako ljudski pregovor ‘Ena Lastovka še ne prinese pomladi’, kot tudi praznovanje pusta (ki naj bi preganjal zimo in klical pomlad), sta del ljudskega izročila.

 

 1. Zakaj ni pomladi
 2. Cvetoča pomlad
 3. Preproga
 4. Pomladni sijaj
 5. Špik
 6. En cvet
 7. Prva miška to pomlad
 8. Skok
 9. V iskanju pomladi
 10. Ni lastovice, ni pomladi

 

NEJC MENARD:

Vse prejete fotografije zasledujejo tematiko razpisa 5. fotografskega natečaja z naslovom »ENA LASTOVKA ŠE NE PRINESE POMLADI«. Vsak fotograf ima svojo vizijo, s katero se izraža in oblikuje fotografijo. In ta vizija je ključna. Fotografije so lahko posledica čustev, doživljajev, zaznav ali pa kar tako.  Skozi korake zajema in obdelave fotografije pridemo do končnega izdelka, ki nosi avtorjev podpis. Med prejetimi fotografijami tako vidimo tematike krajine, živali, bližinskih posnetkov, oseb in dogodkov.

Pri posamezni fotografiji lahko prikliče pozornost sama estetika fotografije, barve in detajli ter seveda kompozicija ali motiv. Pri nekaterih prejetih fotografijah vidim manjše pomankljivosti (stresena fotografija, neostrina), pri vseh pa močno izraženo idejo, in mogoče manjka samo kakšen manjši korak do pefrektne fotografije. Takšni koraki so lahko uporabe drugačnih perspektiv, premik kota zajema fotografije, odstranitev motečih elementov, bodisi preko dejanskega premika elementa ali pa spremembe lokacije zajema fotografije. Tako skozi čas tudi spoznamo sebe, svoj način dela in tako še bolj izpopolnimo lastno vizijo izražanja.

Moj vrstni red fotografij je takšen:

01 Pomladni sijaj

02 Preproga
03 Zakaj ni pomladi
04 Cvetoča pomlad.

05 Skok

06 En cvet
07 Ni lastovice, ni pomladi
08 V iskanju pomladi
09 Prva miška to pomlad

10 Špik

 

Komentar po moji oceni najboljše fotografije:

Fotografija stopi v ospredje s svojo preprostostjo, jutranjim soncem in zanimivo kompozicijo ki sledi klasični fotografski kompoziciji vodilne linije- ceste, kateri sledijo oči preko klanca, katerega cilj ne vidimo kam pelje. Pot nas petlje proti soncu, v nov pomladni dan. Lepa fotografija, brez motečih elementov kateri bi avtor lahko mogoče z malo dodatne pozornosti na podrobnosti v obdelavi (korekcija horizonta, barva beline) postavil fotografiji piko na i.