Jakob Klemenčič tretji v Sakaryi

Foto: www.citymountainbike.com

V nedeljo 26.maja je Jakob Klemenčič, član MBK Črni Vrh, na četrti tekmi svetovnega pokala v eliminatorju v Sakaryi v Turčiji osvojil tretje mesto in s tem ponovil uvrstitev iz prve tekme v Parizu. Dirka je potekala na impresivnem Accicek Bisiklet Vadisi kolesarskem stadionu v Sakaryi, ki je eno izmed najhitreje se razvijajočih mest v Turčiji, na poti med Carigradom in Ankaro ter Črnim in Marmarskim morjem.

Tekmovanje je potekalo v lepem sončnem vremenu, pred množico bučnih navijačev. Proga je zahtevala od tekmovalcev obilo fizične moči, saj je po začetni dolgi ravnini, sledil travnati del s spustom in strmim vzponom, nato spust preko skakalnice, pa ponovni vzpon na mostiček in spust po rebrastem delu ter ciljna ravnina.

V kvalifikacijah je Jakob dosegel deveti kvalifikacijski čas, v osmini finala, četrtfinalu in polfinalu je zasedel drugo mesto (v zadnjih dveh za kasnejšim zmagovalcem), v finalni vožnji pa je dolgo časa vozil na drugem mestu za zmagovalcem Edvinom Lindhom iz Švedske, tik pred ciljem pa ga je v ciljnem šprintu za dve stotinki sekunde prehitel Avstrijec Theo Hauser. Značilnost tekme je bila med drugim tudi ta, da so se tako v ženski kot moški konkurenci med najboljše tri uvrstili tekmovalci iz šestih različnih držav. Po štirih tekmah svetovnega pokala je Jakob trenutno, čeprav je izpustil dve tekmi pokala, uvrščen na skupno šesto mesto.

Naslednji vikend bo Jakob nastopil na peti tekmi pokala v belgijskem Leuvnu. Za razliko od tekme v Sakaryi, ki je potekala tudi po travnatem terenu, bo tekma v Leuvnu izpeljana v celoti po osrednjih ulicah tega zgodovinskega mesta.

Jože Kenk